wtorek, 4 sierpnia 2015

Ciasto truskawkowo-jabłkowe



Ciasto truskawkowo-jabłkowe

Składniki:
1. Biszkopt
- 4 jaja
- 4 łyżki cukru
- 1 kisiel truskawkowy
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
2. Krem
- 2 budynie waniliowe
- 4 łyżki cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 0,7 litra mleka
- kostka masła
3. Jabłka
- 5 dużych jabłek
- łyżka masła
- 3 łyżki wody
- 2 galaretki truskawkowe
4. Dekoracja
- ozdoby czekoladowe
- 2 galaretki truskawkowe

Sposób przygotowania:
1. Biszkopt
Białka ubić, następnie ciągle ubijając dodawać po łyżce cukru i po jednym żółtku. W osobnym naczyniu wymieszać mąki, kisiel i proszek do pieczenia, dodać do ubitych jaj, delikatnie wymieszać. Piec około 20 min w 180°C.
2. Krem
W 200ml mleka rozmieszać budynie. Resztę mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Do gotującego się mleka wlać mleko z budyniami i ponownie zagotować energicznie mieszając. Przestudzić, co jakiś czas mieszając aby nie wytworzył się kożuch. Masło utrzeć dodając po łyżce zimnego budyniu. Połowę masy wyłożyć na biszkopt.
3. Jabłka
Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, dodać masło i wodę. Smażyć aż jabłka puszczą sok i zaczną się gotować. Zdjąć z gazu, dodać 2 suche galaretki i dobrze wymieszać. Gdy masa zacznie tężeć, wyłożyć na ciasto i przykryć drugą częścią kremu. Wstawić do lodówki na godzinę.
4. Dekoracja
Galaretki rozpuścić w 0,7 litra wody. Na kremie rozłożyć ozdoby czekoladowe i zalać tężejącą galaretką.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz