Ciasto truskawkowo-jabłkowe
Składniki:
1. Biszkopt
- 4 jaja
- 4 łyżki
cukru
- 1 kisiel
truskawkowy
- 2 łyżki
mąki pszennej
- 1 łyżka
mąki ziemniaczanej
- pół
łyżeczki proszku do pieczenia
2. Krem
- 2 budynie
waniliowe
- 4 łyżki
cukru
- 2 łyżeczki
cukru waniliowego
- 0,7 litra
mleka
- kostka
masła
3. Jabłka
- 5 dużych
jabłek
- łyżka
masła
- 3 łyżki
wody
- 2
galaretki truskawkowe
4. Dekoracja
- ozdoby
czekoladowe
- 2
galaretki truskawkowe
Sposób przygotowania:
1. Biszkopt
Białka ubić,
następnie ciągle ubijając dodawać po łyżce cukru i po jednym żółtku. W osobnym
naczyniu wymieszać mąki, kisiel i proszek do pieczenia, dodać do ubitych jaj,
delikatnie wymieszać. Piec około 20 min w 180°C.
2. Krem
W 200ml
mleka rozmieszać budynie. Resztę mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym.
Do gotującego się mleka wlać mleko z budyniami i ponownie zagotować energicznie
mieszając. Przestudzić, co jakiś czas mieszając aby nie wytworzył się kożuch.
Masło utrzeć dodając po łyżce zimnego budyniu. Połowę masy wyłożyć na biszkopt.
3. Jabłka
Jabłka obrać
i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, dodać masło i wodę. Smażyć aż jabłka
puszczą sok i zaczną się gotować. Zdjąć z gazu, dodać 2 suche galaretki i
dobrze wymieszać. Gdy masa zacznie tężeć, wyłożyć na ciasto i przykryć drugą
częścią kremu. Wstawić do lodówki na godzinę.
4. Dekoracja
Galaretki
rozpuścić w 0,7 litra wody. Na kremie rozłożyć ozdoby czekoladowe i zalać
tężejącą galaretką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz