Risotto po polsku
Składniki:
- 2 woreczki brązowego ryżu
- 0,5 kg mięsa mielonego z szynki
- 1 duża cebula
- olej do smażenia
- sól, pieprz
Sos:
- 180g Świerzych grzybów leśnych (borowiki, podgrzybki)
- pół szkl. śmietany 12%
- 2 łyżeczki mąki
- nać pietruszki
- suszony lubczyk
- sól, maggi, sos sojowy
Sposób przygotowania:
Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na oleju. Następnie
dodajemy mięso i smażymy co jakiś czas mieszając. Ryż gotujemy w osolonej
wodzie kilka minut krócej niż podano na opakowaniu (aby był lekko twardy). Gdy
mięso się zezłoci dodajemy ugotowany ryż, doprawiamy solą i pieprzem i chwilę
smażymy aby smaki się połączyły.
Grzyby oczyszczamy i kroimy w kostkę. Dodajemy ¼ szkl. wody
i dusimy na małym ogniu do miękkości. Zestawiamy z ognia, dodajemy śmietanę, 2
łyżeczki mąki rozmieszane z pół szkl. wody, łyżeczkę lubczyku i posiekaną nać.
Zagotowujemy (gdy krem nie gęstnieje dodajemy jeszcze trochę mąki z wodą).
Doprawiamy solą, maggi i kilkoma kroplami sosu sojowego aby sos miał ładny
kolor.
Ryż z mięsem polewamy sosem i dekorujemy świeżą natką
pietruszki.
Najlepszą śmietaną będzie taka, na której widnieje napis
,,Do zup i sosów’’ – mamy wtedy pewność, że się nie zważy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz