wtorek, 4 sierpnia 2015

Risotto po polsku



Risotto po polsku

Składniki:
- 2 woreczki brązowego ryżu
- 0,5 kg mięsa mielonego z szynki
- 1 duża cebula
- olej do smażenia
- sól, pieprz
Sos:
- 180g Świerzych grzybów leśnych (borowiki, podgrzybki)
- pół szkl. śmietany 12%
- 2 łyżeczki mąki
- nać pietruszki
- suszony lubczyk
- sól, maggi, sos sojowy
Sposób przygotowania:
Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na oleju. Następnie dodajemy mięso i smażymy co jakiś czas mieszając. Ryż gotujemy w osolonej wodzie kilka minut krócej niż podano na opakowaniu (aby był lekko twardy). Gdy mięso się zezłoci dodajemy ugotowany ryż, doprawiamy solą i pieprzem i chwilę smażymy aby smaki się połączyły.
Grzyby oczyszczamy i kroimy w kostkę. Dodajemy ¼ szkl. wody i dusimy na małym ogniu do miękkości. Zestawiamy z ognia, dodajemy śmietanę, 2 łyżeczki mąki rozmieszane z pół szkl. wody, łyżeczkę lubczyku i posiekaną nać. Zagotowujemy (gdy krem nie gęstnieje dodajemy jeszcze trochę mąki z wodą). Doprawiamy solą, maggi i kilkoma kroplami sosu sojowego aby sos miał ładny kolor.
Ryż z mięsem polewamy sosem i dekorujemy świeżą natką pietruszki.
Najlepszą śmietaną będzie taka, na której widnieje napis ,,Do zup i sosów’’ – mamy wtedy pewność, że się nie zważy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz