wtorek, 4 sierpnia 2015

Cytrynowy sernik na zimno



Cytrynowy sernik na zimno

Biszkopt:
4 jaja
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżka kakao
4 łyżki cukru
szczypta proszku do pieczenia

Masa cytrynowa:

500g twarogu
2 galaretki cytrynowe
250ml kremówki
sok z 1 cytryny
3 łyżki cukru pudru
2 łyżeczki cukru wanilinowego

Dekoracja:

płatki czekoladowe lub drobno pokrojona czekolada
2 galaretki cytrynowe


Przygotowanie:

Biszkopt:

Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Następnie dodajemy cukier i razem ubijamy, stopniowo dodając żółtka. Mąki, proszek do pieczenia i kakao mieszamy i wsypujemy do masy z jajek. Delikatnie mieszamy drewnianą łyżką do uzyskania jednolitej masy. Ciasto wlewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Biszkopt pieczemy ok. 20 min w temperaturze 180°C.

Masa cytrynowa:

W 300 ml wody rozpuszczamy galaretki. Twaróg mieszamy z sokiem z cytryny, cukrem pudrem i tężejącą galaretką. Kremówkę ubijamy i dodajemy do masy serowej. Delikatnie mieszamy i wylewamy na biszkopt. Wkładamy na godzinę do lodówki, aby masa dobrze stężała.

Dekoracja:

W 700 ml wody rozpuszczamy galaretki. Masę serową na cieście posypujemy płatkami czekoladowymi i całość zalewamy tężejącą galaretką. Chłodzimy w lodówce do całkowitego stężenia galaretki. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz