Cytrynowy sernik na zimno
Biszkopt:
4 jaja
2 łyżki mąki
pszennej
2 łyżki mąki
ziemniaczanej
1 łyżka kakao
4 łyżki cukru
szczypta proszku do
pieczenia
Masa
cytrynowa:
500g twarogu
2 galaretki
cytrynowe
250ml kremówki
sok z 1 cytryny
3 łyżki cukru pudru
2 łyżeczki cukru
wanilinowego
Dekoracja:
płatki czekoladowe
lub drobno pokrojona czekolada
2 galaretki
cytrynowe
Przygotowanie:
Biszkopt:
Białka oddzielamy
od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Następnie dodajemy cukier i razem ubijamy,
stopniowo dodając żółtka. Mąki, proszek do pieczenia i kakao mieszamy i wsypujemy
do masy z jajek. Delikatnie mieszamy drewnianą łyżką do uzyskania jednolitej
masy. Ciasto wlewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Biszkopt pieczemy
ok. 20 min w temperaturze 180°C.
Masa
cytrynowa:
W 300 ml wody
rozpuszczamy galaretki. Twaróg mieszamy z sokiem z cytryny, cukrem pudrem
i tężejącą galaretką. Kremówkę ubijamy i dodajemy do masy serowej.
Delikatnie mieszamy i wylewamy na biszkopt. Wkładamy na godzinę do lodówki,
aby masa dobrze stężała.
Dekoracja:
W 700 ml wody
rozpuszczamy galaretki. Masę serową na cieście posypujemy płatkami
czekoladowymi i całość zalewamy tężejącą galaretką. Chłodzimy w lodówce do
całkowitego stężenia galaretki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz