wtorek, 4 sierpnia 2015

Wołowina w sosie grzybowym



Wołowina w sosie grzybowym
- 70 dag wołowiny bez kości,
- 1 cebula,
- 1 kostka rosołowa,
- 25 dag świeżych grzybów leśnych,
- 2/3 kwaśnej śmietany,
- mąka do panierowania + 1 łyżka do sosu,
- lubczyk suszony,
- kilka gałązek tymianku,
- sól, pieprz,
- olej do smażenia.
PRZYGOTOWANIE
1. Mięso kroimy w plastry w poprzek włókien, cienko rozbijamy i delikatnie solimy i pieprzymy. Plastry obtaczamy w mące i smażymy chwilę na oleju aż do uzyskania złocistej skórki.
2.Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na oleju. Do cebuli dodajemy mięso, kostkę rosołową, tymianek i zalewamy wrzątkiem aż mięso będzie przykryte. Dusimy na wolnym ogniu do miękkości (około 1,5 godz.). Jeśli mięso będzie przywierać do spodu to dodajemy więcej wody.
3.Grzyby kroimy w kostkę i dusimy z niewielką ilością wody do miękkości. Do mięsa dodajemy grzyby, lubczyk, śmietanę i mąkę zmieszaną z połową szklanki wody. Całość zagotowujemy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz