wtorek, 4 sierpnia 2015

Ciasto Śnieżynka



ŚNIEŻYNKA
Składniki:
Placek I
-  pół opakowania okrągłych biszkoptów (ok. 120g)
- 4 jaja
- 4 łyżki cukru
- łyżka kakao
- po 2 łyżki maki ziemniaczanej i pszennej
- szczypta proszku do pieczenia
- pół szkl. gorzkiej, zimnej herbaty + 2 łyżki wódki
Placek II
- 5 jaj
- 1 szkl cukru
- po 2 łyżki mąki ziemniaczanej i pszennej
- 100g orzechów (pół na pół siekanych i mielonych)
- garść rodzynek
- 2 łyżki wiórek kokosowych
- 1 łyżka kakao
-szczypta proszku do pieczenia
Masa:
- 2,5 szkl mleka w proszku (pełnego)
- 0,5 szkl mleka
- 5 łyżek cukru
- kostka masła
- cukier waniliowy
- spirytus do smaku
Polewa:
- po pół tabliczki czekolady gorzkiej i mlecznej
- łyżka masła
- łyżka oleju
Przygotowanie:
Placek I
Białka ubić, ciągle ubijając dodawać stopniowo cukier i żółtka. W osobnym naczyniu wymieszać mąki, kakao i proszek do pieczenia, przesiać do masy jajecznej, delikatnie wymieszać. Na blachę wyłożyć połowę masy, na tym ułożyć biszkopty i przykryć pozostałą masą. Piec ok. 15 min w 180°C. Po ostudzeniu nasączyć herbatą wymieszaną z wódką.
Placek II
Białka ubić, ciągle ubijając dodawać stopniowo cukier i żółtka. W osobnym naczyniu wymieszać pozostałe składniki, dodać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać. Piec ok. 25 min w 170°C.
Masa:
Cukry dodać do mleka i podgrzewać aż się rozpuszczą, ostudzić. Do utartego masła dodawać stopniowo po łyżce mleko i mleko w proszku ciągle ucierając. Na końcu dodać spirytus, wymieszać.
Na placek I wyłożyć masę (trochę zostawić do dekoracji) i przykryć plackiem II. Składniki na polewę roztopić w kąpieli wodnej i rozsmarować na cieście. Wierzch ozdobić formując szprycą śnieżynki z pozostałej masy. Można posypać kokosem.
Aby białka dobrze się ubiły polecam dodać przed ubijaniem szczyptę soli. Naczynie do ubijania nie może być mokre!
Czas przygotowania: ok. 80 min



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz